So You Think You Can Be a CSI?

I’ve been deep in the trenches with my next book and a little bit preoccupied, but I wanted to post something fun to test your CSI knowledge.  It’s been a tough process creating Emily Stone’s current adventure in Dead Burn, but rest assured it will be out before the holidays.

There are many aspects that make up forensics and crime scene study.  Some are more technical and scientific, while others are just standard common sense, but everything works with one another as an intricate puzzle piece to solve a crime.  I love the science of forensics!

I’ve posted below Ten Questions and One Bonus Question with the answers listed at the end of the post.

Good luck!

***

  1. __________ is a type of bloodstain pattern, which is a small volume of blood from a larger wet blood drop.

a. Spatter

b. Smudge

c. Smear

d. None of the above

 

  1. The process of emission of light by an object at temperature is called __________.

a. incandescence

b. florescence

c. alternative light source

d. None of the above

 

  1. A _________ is the structure of the DNA molecule.

a. polymerase chain reaction

b. double helix

c. necleotides

d. None of the above

 

  1. __________ is not necessarily the same as postmortem interval (PMI), since a person may have died and was later placed into the water.

a. Postmortem Aqua Submerge (PMAS)

b. Perimortem Submerge Interval (PMSI)

c. Postmortem Submerge Interval (PMSI)

d. None of the above

 

  1. The sequential process that occurs after death and ends with skeletonization is called __________.

a. putrification

b. rigor mortis

c. decomposition

d. None of the above

 

  1. The roughly linear fractures that form at an impact site in glass and move outward is called _________.

a. radial fractures

b. conchoidal fractures

c. concentric fratures

d. None of the above

 

  1. __________ uses the unique physical characteristics for individual identification by an automated system.  Some examples of uses are the pattern of blood vessels (retinal scan), facial features, and speech recognition.

a. Biometrics

b. Griess test

c. Micrometer

d. None of the above

 

  1. _________ is a form of impression evidence created when a tool with softer metal or with wood or paint.

a. Toolmarks

b. Fragments of tools

c. Wear patterns

d. None of the above

 

  1. __________ occurs in material by wear or by some unintentional or unrepeatable circumstances during manufacture.  Some examples are found in tires, bullets, treads, shoe soles, glass, etc.

a. Individual characteristics

b. Accidental characteristics

c. Identification

d. None of the above

 

  1. _________ (1847-1915) coined the term criminalistics.  He viewed forensic science with a holistic approach and believed that experts should contribute to the analysis of physical evidence in order to solve crimes.

a. Edmund Locard

b. Francois Vidocq

c. Hans Gross

d. Alphonse Bertillon

**BONUS QUESTION**

This is for all you diehard CSI fans – this is a tough one!

  1. __________ is a chemical structure or species capable of absorbing electromagnetic radiation that is used in spectropotometric analysis.

a. Chromophore

b. Chloroform

c. Chemiluminescence

d. Coleoptera

***

How did you do?  How many questions did you already know?

 

Answers:
1.(b), 2.(a), 3.(b), 4.(c), 5.(c), 6.(a), 7.(a), 8.(a), 9.(b), 10.(c), 11.(a)

  * * *

Author Blog: http://authorjenniferchase.com/
Crime Watch Blog: http://emilystonecrimewatch.wordpress.com/
Book & Crime Talk:  http://blogtalkradio.com/jennifer-chase
Books: Compulsion  Dead Game  Dark Mind  Silent Partner  Screenwriting

About jchasenovelist

Published thriller author, criminologist, and blogger.
This entry was posted in Forensic and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to So You Think You Can Be a CSI?

  1. donnagalanti says:

    This is fun! I only got half right…a couple I knew from my son’s science project!

  2. Caleb Pirtle says:

    I admire CSI. I watch CSI. As an old police reporter, I used to tag along with the CSI, although the team wasn’t known as CSI in Fort Worth in those days. But, with my math and science, about all I could do with CSI is carry the bags.

  3. Great, thought provoking post!

  4. Pingback: Top Picks Thursday 10-11-2012 « The Author Chronicles

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s